Johan nyt on vaikeaa - Myanmar vai Burma?

Myanmarin linjoilla näyttävät olevan ainakin HS, Iltalehti, Yle ja Maikkari. Kehä kolmosen ulkopuolella esiintyvät viestimet puolestaan kertovat uutisia Burmasta. Näin tekevät ainakin Turun Sanomat, Kaleva, Keskisuomalainen ja Aamulehti sekä ruotsalaiset Dagens Nyheter ja Aftonbladet (aika kaukana kehä kolmosesta tosin).

Onko nimi kannanotto vai pelkkää randomia? Onko HS sotilasjuntan kätyri käyttäessään valtiosta sotilasjuntan sille antamaa nimeä? Onko puolueetonta puhua Burmasta?

Perusteluja nimenkäytöstä olen lukenut vasta Hesarin verkkosivuilta, joissa kerrotaan, että HS valitsee käyttävänsä sitä valtion nimeä, jota YK käyttää. HS kuitenkin sanoo pyrkivänsä jutuissa kuitenkin kertomaan, että valtion nimi oli ennen Burma. Ihanan solidaarista. No, pääasia, että asiaa on pohdittu. Mitenköhän randomilla nimipoliitiikka on muissa viestimissä päätetty? Millaisella arpapelillä nimi on teidän työpaikassanne arvottu?

Jos ei osaa päättää, pitäisi varmaan tehdä niin kuin Pekka Haavisto, jota burmalaiset (o-ou, tai myanmarilaiset) Suomessa asuvat aktiivit kävivät torstaina tapaamassa. Hänen kalvossaan luki kätevästi Myanmar / Burma!

- Brockman

PS. Toisaalta ihan sama. Mulla on ainakin tänään punainen paita. Jos joku kysyy minkä takia, taidan vastata, että Burman. Entäs te?