740142.jpg
Pohdin toisinaan oman ammattini tulevaisuutta. Mitä toimittaja tekee kymmenen vuoden kuluttua? Onko televisio kuopattu? Onko sanomalehtien lukeminen jäänyt harrastelijoiden puuhasteluksi?

Sitäkin enemmän mietin uutisagendaa. Onko kymmenen vuoden kuluttua uutislähetyksen kärkijuttu V.Keskisen viimeisin muhinointi? Kuulemme toistuvasti median suurikenkäisten hokevan mantraa, jonka mukaan yleisölle on tarjottava sitä, mitä yleisö haluaa. Uutissisällön onnistumista arvioidaan www.ampparit.com -sivuston tilastojen avulla ja todetaan, että kilpailijan otsikko "Alaston Paris tuli uskoon" on vetävä. Johtopäätös: Heitetään työmarkkinapolitiikkaa koskeva uutinen sivuun ja nostetaan tilalle jotain, mikä saa nettikävijän klikkaamaan.

Amerikkalaisen MSNBC -kanavan uutisankkuri kieltäytyi lukemasta Paris Hiltonia koskevaa sähkettä ja sai aikaan pohdintaa journalismin viihteellistymisestä. En ole itse joutunut potemaan vastaavaa omantunnontuskaa. On vielä aivan selvää, että V.Keskisen naisjuttu ei kiilaa suomalaisen uutislähetyksen kärkeen. Se ei ylipäätään kiilaa koko uutislähetykseen. Jos vakavasti otettava suomalainen media kuitenkin joutuu uutisoimaan julkkisten viihdeasioita, se usein verhoutuu mediakriittisyyden kaapuun. Esimerkiksi monet sanomalehdet käsittelivät pääministerin suhdekohua tarkastelemalla muiden tiedotusvälineiden reaktioita. Tämä on helppo ratkaisu, kun ei haluta suoraan myöntää, että pakko meidänkin on tästä kirjoittaa. Muitakin keinoja löytyy. Kun HS halusi julkistaa Merikukan ja Matin suhteen, se teki sen henkilökuvan pienessä sivulauseessa viittamaalla havaintoon pääministerin autosta Merikukan pihalla.

Toimittajalle viihtellistyminen muodostaa kinkkisen tilanteen. Toisaalta kepeiden aiheiden uutisointi voi joskus olla ihan hauskaa puuhaa eikä se ainakaan kuormita kapasiteettia liikaa. Mikäs siinä, kerrotaan Paris Hiltonin vapautumisesta ja laitetaan mukaan kuvaa hehkeästä häkkilinnusta. Asialla on kuitenkin vakava puoli, joka väistämättä tulee vastaan. Kun viihdejutut vievät mediassa tilaa, jotain jää aina varjoon. Tuleeko vahtikoiran tehtävä laiminlyödyksi, kun toimitus keskittää energiansa Vesa Keskisen seuraamiseen? Pahimmassa maailmanlopun skenaariossa maahan valitaan joukko pösilöitä päättämään asioista ja he saavat rellestää vapaasti, kun suuri yleisö seuraa alkoholisoituneen urheilusankarin naissekoiluja. Mutta ei kai sellaista missään oikeasti tapahtuisi.

-Lane