597265.jpg Mitähän tuolle Venäjän maalle pitäisi tehdä? Kun seuraa maataan ns. demokratian tielle luotsaavan Vladimir Putinin tempauksia, joutuu laittamaan kielen keskelle suuta ja kynän tukevasti käteen.

Jos minulta yksityishenkilönä kysyttäisiin mielipidettä Venäjän nykyhallinnosta, käyttäisin muutamia värikkäitä ilmaisuja. Kun toimittajana uutisoin maan tapahtumia, joudun harjoittamaan toisenlaista ilmaisua. Eilen kerroin, että oppositio ei päässyt huippukokouspaikalle Samaraan, koska lentokenttäviranomaisten mukaan heidän lipuissaan oli epäselvyyksiä. Poliisi oli myös pidättänyt useita opposition edustajia ennen kokousta. Asiat on kerrottava sellaisinaan, vaikka tekisi mieli laittaa perään oma kommentti: "Haloo Venäjä, herätyyys!".

Mitä media voisi tehdä suurelle Venäjän maalle? Monet maata perinpohjaisemmin tuntevat haluaisivat median kertovan Venäjästä myös positiivisia arjen tarinoita. Kaikki Venäjällä ei ole yhtä ongelmaa. Pitäisikö siis raportoida kukoistavasta yritystoiminnasta modernissa maassa vai siitä, että hallinnon vastaisten henkilöiden murhat jäävät selvittämättä? Helppo valinta on tietenkin kertoa, että Samaraan pyrkinyt oppositioääni, shakkimestari Garri Kasparov joutui jäämään Moskovan lentokentälle. Niin minä tein. 

- Lane