Pesänlikaajat aloitti ensimmäisen istuntonsa vajaamiehityksellä. Paikalla Parker ja minä.



Seurasimme kahdestaan baarin ikkunasta teini-ikäisten poikien skeittitouhuja ja pohdimme maailman muuttumista.

- Tuolla tukalla olisi saanut Pihtiputaalla turpaan 90-luvun alussa, minä arvelin.

Pojalla oli rastakiharaväkerrys pitkässä tukassaan. Yksi pojista kuvasi digikameralla, kun muut temppuilivat kaiteen päällä. Mahtavia kamera-ajoja. Summasimme, että Suomen kasvava nuoriso elää juuri sitä todellisuutta, josta vanha väki puhuu seminaareissa. Tietoyhteiskuntaa ja multimediaa. Nuoret ottavat uutta teknologiaa sujuvaan käyttöönsä melkeinpä ennen kuin sitä on keksittykään. Kun jokin aika sitten julkaistiin tutkimus nuorten tyttöjen viestinnästä, siinä toistui sana mese. Omassa toimituksessani toimittajat hekottelivat, ai että mikä mese.Nuorten maailma esiintyy mediassa muutamien vakiokäsitteiden kautta. Niitä ovat muun muassa huumeet, syrjäytyminen ja Idols. Nuorten todellisesta arjesta toimittajatädeillä ja -sedillä on vähän käsitystä.

- Tuolla tukalla voisi vieläkin saada turpaansa Pihtiputaalla, Parker epäili.

Maailma muuttuu, mutta ihan kaikki ei. Kun keskustelu kääntyi vaaleihin, avainsana löytyi molempien huulille. PAAVO VÄYRYNEN! Ylen Arto Nybergissä haastateltu Taina West sanoi toivovansa, ettei Väyrystä valittaisi, koska tämä ilmiselvästi kärsii jostain narsistisesta häiriöstä. MTV3:n uutisissa politiikan toimittaja Vesa Kallionpää uumoili Väyrysen saavan maatalousministerin tehtävät ja sanoi jo hieman säälivänsä EU-tahoja, jotka joutuvat neuvottelemaan maataloustuista Väyrysen kanssa. Totesimme Parkerin kanssa, että Väyrysestä on lupa sanoa paljon sellaista, mitä muista ei tohtisi.

Muutkin ministerivalinnat aiheuttivat ihmetystä. Suvi Linden? Hän rypi pikkuisen golf-asioissa ja erosi ensimmäisestä ministeripestistään. Parker kertoi kuulleensa konkaritoimittajilta, että Lindenillä oli ministerikautensa aikana jonkinmoinen alkoholiongelma. Kuinkahan hän nyt kestää paineet, kollegat olivat kummastelleet. Lienee niin, että jos viinaa onkin vedetty, nyt korkki on kiinni.

Viimeisen oluen aikana pääsimme mieliaiheeseemme: toimitusten paskamaisuuksiin. Parker kertoi, kuinka omaan toimitukseen oli tuotu tuuraajapomo toisesta toimituksesta, vaikka omasta porukasta olisi löytynyt useita pätevämpiä pyörittämään väliaikaisesti päivittäistä rutiinia. Jostain syystä henkilövalinnoista päättävät pomot näkevät ruohon aina vihreänä aidan toisella puolella. Totesimme, että johtajuuskysymyksissä ei edelleenkään ole edetty mihinkään. Henkilösuhteet merkitsevät edelleen huimasti enemmän kuin varsinaiset johtamistaidot.

Isossa mediatalossa vannotaan tasa-arvon nimeen virallisessa ohjelmajulistuksessa. Siitä huolimatta johtoporras jakaa ihmiset sorsimisryhmiin mitä pikkumaisimmissa asioissa. Vain vakituiset pääsevät juhliin, saavat kesäpaidan ja kuvallisen ovikortin. On turha kuvitella ujuttautuvansa sisäpiiriin, vaikka olisi retuuttanut itseänsä kymmenen vuotta täysipäiväisenä työntekijänä, kaikenkarvaisissa määräaikais- ja freelance-järjestelyissä. Selitys hupsahduksiin on yksinkertainen: "Nää on vain vakituisille, kun talon johto ei tajunnut, että te ootte olemassa".

-Lane

No näinhän se lähti tämäkin pyörä pyörimään, vaikka maailmankirjat menivätkin heti pari päivää Pesänlikaajien ensimmäisen virallisen tapaamisen jälkeen sekaisin ("Nokia ei kasvattanut markkinaosuuttaan"). Yritetään silti pitää pää vedenpinnan yläpuolella.

-Parker

 

Pesänjakajat kokoontuu seuraavan kerran 8. toukokuuta. Silloin aiheena ainakin Euroviisut ja se, kuinka erinomaisesti Yleisradio on suoriutunut järjestelytehtävistään.