Viivyin Ruotsissa viikon verran ja ehdin sinä aikana pitää silmällä myös naapureiden media-asioita. Nopeita huomioita vailla minkäänlaista tieteellistä varmennusta:

Rikos. Ruotsissa uutisoidaan runsaasti rikosasioita. Alueellisissa radiouutisisissa kärkisähkeenä oli "Nuori nainen yritettiin raiskata Norrköpingissä". Lehtien kannet olivat puolestaan päivästä toiseen täynnä tarinaa eräästä traagisissa olosuhteissa surmatusta naisesta. Perästä tullaan Suomessa. Esimerkiksi MTV3 on lisännyt nettiuutisiinsa kategorian "Rikos". Joukossa näytti olevan myös uutinen "Mies putosi kanootista ja kuoli".

Ytimekkyys. En ottanut kellolla aikaa, mutta yleisvaikutelmaksi jäi, että sähköisellä puolella uutiset ovat lyhyempiä kuin Suomessa. Tämä näyttäisi koskevan sekä juttuja että sähkeitä. Näin se on, tiivistämisen rajat eivät ole tulleet vastaan. Jos televisiojutulle saa maksimikestoksi 1'50, on jo tosi tärkeää asiaa. Tämä kannattaisi muistaa myös tv-yleisön, joka palautteessaan nurisee, että se ja sekin asia jäi mainitsematta.  

TV-esiintyminen. Ei voi mitään, ruotsalaiset osaavat paremmin. Tässä suhteessa he ovat lähempänä amerikkalaisia, joiden ankkureiden jutustelut ja heitot ovat omassa luokassaan. Suomessa helppo ja luonteva jutustelu uutislähetyksissä on edelleen samanlainen harvinaisuus kuin leijona Ruokolahdella.

Kuninkaalliset. Suomalaiselle viihdelehdistölle luodaan agendaa erilaisten kisailujen avulla. Ruotsalaisilla on helpompaa, kun kiintotähdet eivät koskaan sammu. Bernadotten suvun nuorin polvi on vieläpä siinä herkullisessa iässä, kun naimakumppanit ovat spekulaation alla ja perheenlisäykset edessäpäin. Yksi lehti näytti olevan pyhitetty kokonaan kuninkaallisille.

Suomalaisuus. Olen joskus kuullut sanottavan, ettei Suomi ole ruotsalaisille niin tärkeä asia kuin Ruotsi suomalaisille.  Voi olla niinkin, mutta suomenkielisestä radiosta Ruotsissa saa nauttia. Se puski päälle jatkuvasti ilman, että olisimme mitenkään tuttua kieltä etsineet. Jossain vaiheessa automatkan aikana suomenkielinen lähetys oli ainoa, joka kuului. Mahtaa ottaa ruotsalaista mökkieläjää aivoon. Musiikkipuolelta huomasin, että Hanna Pakarisen euroviisukappaletta soitettiin todella paljon. The Arkin biisi ei sen sijaan kuulunut kertaakaan.

-Lane